Gastrik By-pass
Gastrik By-pass ameliyatı bir miktar emilim kısıtlamasına neden olsa da temel olarak mide hacmini küçültme ameliyatıdır.Bununla birlikte elde edilen bu küçük hacmin geride kalan sindirim sistemi ile bağlantısı ince bağırsaklarla bu alanın anastomozu (yeniden ağızlaştırılması) işlemi ile sağlanmaktadır.
a-Gastrik By-pass ameliyatında neler yapılır?
Bu ameliyatta öncelikle yemek borusunun bitiminden itibaren tüm mideye oranla yaklaşık yüzde 5 lik hacme sahip bir poş oluşturulur bu kör küçük hacimli poşa mideden sonra gelen ince bağırsakların 70 santimetresi kesilir ağızlaştırılır.70. santimden kesilen bağırsakların diğer ucu ise mide bağırsak ulaştırılmasından sonraki yüzüncü santimi ağızlaştırır
b-Gastrik Bypass Avantajları Nelerdir?
Bu ameliyatla birlikte alınan kalori miktarı belirgin bir şekilde düşmektedir.alınan gıdaların hacim oranı azalmaktadır.
Peki bunun getirisi nedir;
-Tip 2 diyabet
-Hipertansiyon
-Eklem rahatsızlıkları
-Uyku problemleri
-Aşırı kiloya bağlı yüksek kolesterol
gibi birçok yanlış hastalıkta iyileşme gözleni.
c- Gastrik By-pass Dezavantajları Nelerdir?
Operasyonu takiben;
-Bağırsaklarında tıkanıklık ve yapışıklıklar
-Geride kalan mide dokusunda mide sıvısı birikimi ve buna bağlı şişkinlik hissi
-Mide bağırsak bileşkesinde darlık
-Bulantı
-Vitamin mineral eksikliğine bağlı problemler
-Safra taşı oluşumu
-Kapalı mide poşunun iç yüzeyinin görüntülenmemesi
-Sindirim sisteminin sinirsel aktivitesini düzenleyen vagus sinirinin hasar görmesine bağlı sindirim sistemi işleyişini aksaklıklar
Bunların yanında obezite cerrahilerinin tümünde gözlenen kaçak ve emboli (pıhtı atma)gibi korkulan riskler bu ameliyatlarda da mevcuttur.