Obezite ve Metabolik Cerrahi geçirecek hastaların merak ettikleri sorular ve cevapları
Bariatrik ve Metabolik cerrahi sonrasında işimden ne kadar süreyle uzak kalırım ?
Cerrahiden sonra birçok hasta 1 veya 2 hafta içinde işine geri dönebilmektedir. İşe geri dönmenizi müteakiben enerji azlığı hissedebilirsiniz, bu nedenle işe dönmenizin ilk haftasında yarım gün yada gün aşırı çalışmanız uygun olacaktır. Birçok iş yeri sizi çalışma alanınızda yeniden görmek isteyecektir.
Birçok insan insizyon (yara) yerlerinde fıtıklaşma olmasından endişelenmektedir. Herniler (fıtıklar) genelde enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma biçiminize ve ağır eşya taşımanıza engel bir durum değildir.
Cerrahiden ne kadar zaman geçtikten sonra egzersizlere başlayabilirim ?
Hastanede kaldığınız süreçte nazik ve kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Burada anahtar nokta yavaş yavaş başlamaktır. Vücudunuzu ve cerrahınızı dinlemelisiniz. Eğer ağırlık kaldırıyor ve sporsal aktivitelerde bulunuyorsanız ilk ay içinde düşük düzeyli antremanlar yapınız. Bunu takip eden haftalarda yavaş yavaş üzerine ilaveler yaparak devam edebilirsiniz. Yüzmek istiyorsanız daha öncesinde yaralarınız iyileşmiş olmalıdır.
Daha öncesinde abdominal cerrahi geçirmişsem, fıtığım veya stomam varsa yinede laparoskopik cerrahi uygulanabilir mi ?
Bu soruya genel anlamda verilebilecek cevap, evettir. Anesteziyoloğunuza ve cerrahınıza daha önceki operasyonların hepsini, özellikle batın ve pelvisle alakalı olanları anlattığınızdan emin olunuz. Birçok insan çocukluk çağı operasyonlarını unutmaktadır. Sürprizlerin önüne geçmek için bu ayrıntılar önemlidir.
Cerrahınız özellikle özefagus, mide ve barsak üzerine geçirmiş olduğunuz sıra dışı ve karmaşık operasyonlara ait ameliyat raporlarını sizden talep edebilir.
Tip 2 diyabet hastalığı ameliyat açısından bir risk faktörümüdür ?
Evet, böyle bir risk mevcuttur. Cerrahınızdan ameliyat dönemi diyabetinizi yönetmek adına aldığınız tüm talimatları uygulayınız. Tip 2 diyabete sahip birçok hasta ameliyat sonrası dönemde pozitif yönde gelişmeler göstermekte yada tamamen hastalığı düzelmektedir. Bazı çalışmalarda bariatrik cerrahi sonrası tip 1 diyabetlilerdede ilerleme gözlendiği rapor edilmiştir.
Kalp hastalığım varsa laparoskopik cerrahi operasyonu geçirebilir miyim ?
Evet, fakat öncesinde kardiyoloğunuz tarafından kontrolünüzün yapılmış olması gerekmektedir. Bariatrik cerrahi ile ;
Kan Basıncı değerlerinde
Kolesterol düzeyinde Lipid problemlerinde
Kalp büyümesinde (kardiyak genişlemede, anormal kalınlaşmada )
Vasküler yapılarda (arter ve ven ) koroner arter hastalığında gelişmeler görülmektedir.
Tarama sürecinde hemşirenizin ve cerrahınızın kalbinize ait tüm hastalıkları bilmesi konusunda yardımcı olunuz. Hatta atrfial fibrilasyonlu, kalp kapağı replasmanı olan, daha önce stent ve by-pass operasyonu geçirmiş hastalarda bu operasyon iyi bir şekilde uygulanabilmektedir. Kan sulandırıcılar dan herhangi birini kullanıyorsanız, buna yönelik cerrahi öncesi ve sonrası özel talimatlarınız olacaktır.
Metabolik ve bariyatrik cerrahi sonrası ne zaman hamile kalmam doğru olur ? Bebek doğduğunda sağlıklı olur mu ?
Birçok kadının ameliyat sonrası dönemde doğurganlıklarında artış gözlenmektedir. Doğum kontrol hapları kilolu hastalarda oluşturdukları etkilerini oluşturamayabilir. Kilo kaybı sürecinde doğum kontrol hapları güvenilirliklerini kaybedebilmektedir. Bu nedenle RİA, kondom ve sprem üzerine etkili ilaçlar gebelik önlemek adına gerekli olabilmektedir. Menstrual döngüler düzensiz olabildiği gibi beklemediğiniz bir anda gebe kalmanızda olasıdır. Cerrahiden sonra gebe kalınması için 12-18 hafta geçmesi önerilmektedir. Cerrahi sonrası hamile kalan çoğu kadın arkadaşlarına göre bir miktar daha ilerlemiş yaşta çocuk sahibi olurlar. İleri yaşta gebe kalmak birçok problemin riskinde artışa neden olur. Down sendromu ve spinal kord deformitesi bunlara verilebilecek örneklerdendir.
Ne var ki, obezite ve metabolik cerrahi geçiren hastalarda gebelik sürecinde ki risklerde (gestasyonel diyabet, eklempsi, makrosomi) ve doğum esnasında yaşanan risklerde azalma mevcuttur. Bununla birlikte kilolu bayanlara göre düşüklerde ve ölü doğumda azalma görülmektedir. Annesi cerrahi geçirmiş çocuklar obeziteden daha az etkilenmekte bunun nedeni olarakta bazı genlerin aktive olması gösterilmektedir. Sezeryan gerekliliğinde de azalma gözlenmektedir.
Plastik cerrahi gereksinimim olacak mı?
Çoğu hastada gevşek ve sarkık cilt görülmektedir.Bu durum beklenenden daha geçicidir. Ameliyattan sonraki 6 ve 18. aylar arasında çok fazla değişim görülmektedir. Dış görünüşünüzdeki değişim ne kadar çok kilo kaybettiğiniz, yaşınız, genetiğiniz, egzersiz yapmanız ve sigara içmeniz gibi bazı faktörlere bağlıdır. Gevşek cilt yapısı giyim kuşamla saklanabilmektedir. Bazı hastalar online olarak satışı olan kompresyon kıyafetleri diyerek görünüşüne katkıda bulunmaya çalışmaktadırlar. Bazı hastalar cilt fazlalıklarının çıkartılması için plastik cerrahiye başvurmaktadırlar. Birçok plastik cerrah 18. aya kadar beklemeyi önermekle birlikte ön değerlendirmede bulunabilirsiniz.
Bariatrik cerrahi Sonrası Saçlarımı Kaybeder miyim ?
Cerrahiyi takiben 3 ve 6 ay arasında saç dökülmesi yaygın olarak görülebilmekte.Bunun sebebi tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Tüm besin takviyelerini almanıza rağmen, foliküller geri gelene kadar saç dökülmeniz fark edilir düzeyde olacaktır.Saç dökülmesi tamamen geçicidir. Protein, vitamin ve minerallerin yeterli alınması saçların yeniden çıkması ve incelmemesi için önemlidir.
Cerrahiden sonra vitamin ve mineral takviyesi alacak mıyım ?
Multivitamin kullanmanız gerekmektedir. Bazı vitaminlerin yüksek dozunu yada bir miktar desteğini almanız gerekmektedir. Özellikle demir, kalsiyum, d vitamini gibi takviyelere ihtiyaç duyulmaktadır. En azından bunlar için yıllık labaratuar testlerini yaptırmanız gerekmektedir.
Cerrahi öncesi diyet yapmam gerekiyor mu ?
Evet bazı bariatrik cerrahlar operasyondan 2 veya 3 hafta önce hastalarına bir diyet programı uygulamaktalar. Bu diyetin amacı karaciğeri küçültmek ve karın içi yağın azaltılmasını sağlamaktır. Bu diyet operasyona yardımcı olmakla birlikte güvenliğide arttırmaktadır.
Ameliyattan sonra diyet ve egzersiz yapmam gerekecek mi ?
Çoğu insan diyeti kendisini aç bırakan bir uygulama olarak görmektedir. Ameliyat sonrası dönemde ise insanlar bu şekilde hissetmiyorlar. Ameliyattan 6-18 ay sonra insanlar iştahlarının bir kısmını geri kazanıyorlar. Fakat iştahınız daha az ve iştahınızı söndürmek daha kolay olmaktadır. Bu her istediğinizi her zaman yiyebileceğiniz anlamına gelmemekte. En iyi sonuç için sağlıklı yiyecek seçimi önemlidir ancak hastaların birçoğu bu tercihi tadı güzel olandan yana kullanır. İnsanlar egzersizi acı verici olarak kabul etmektedirler.Ilımlı ve düzenli antremanlar uzun dönem yapılabilir. Zaten en iyi atletleri bile düşündüğünüzde yılın her haftasında zirvede performans sergileyemezler. Egzersiz bir dönem sonra kendinizi cezalandırmak yada bir savaş haline geldiğinde devam ettirilmesi pek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda cerrahınızla başka türden aktivite programları açısından görüşmeniz uygun olacaktır. Herkese uyacak tek bir plandan ziyade değiştirilebilir ve zamanla öğrenilebilir yöntemler olduğunu bilmek gerekiyor. Egzersiz, hastalar için (hatta normal kilodaki insanlar için) kalori yakmaktan öte stres kontrolünü düzenlemek, iştahı kontrol altına almak adına iyi bir yöntemdir. Yaşla birlikte hareketsizlik narinleşmemize ve daha kırılgan olmamıza neden olmaktadır ki buda genel sağlığımız açısından tehlikeli bir durumdur. Sağlıklı kemikler ve kas kaybından kaçınmak yürümeyle yada ağırlık kaldırmayla sağlanabilmekte.
Peki yürümüyorsam ?
Ilımlı bir egzersiz için herkes için bazı aktiviteler vardır.Bu kısmi felci, artriti, eklem replasmanı ve omurga ağrısı olan hastalar içinde geçerli. Bu konuda size terapistler yardımcı olacaktır.
Ameliyat sonrasında kullandığım ilaçları bırakabilecek miyim ?
Kilo kaybettikçe tansiyon, kalp hastalığı, artrit, kolesterol yüksekliği ve diyabet için aldığınız ilaçları bırakma yada dozlarını azaltma durumunuz ortaya çıkabilir. Gastrik by-pass, sleeve gastrektomi ve duodenal switch operasyonu geçirmişseniz diyabet için kullandığınız ilaçları bırakmanız yada dozlarını düşürmeniz mümkün olabilecektir.