Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide)
Sleeve gastrektomi operasyonu tüp mide ameliyatı tek başına yeterli kilo vermeyi sağlayan ve obezite cerrahileri arasında şu an en çok tercih edilen operasyon tipidir.Tüp mide operasyonunda öncelikle mide yapışık olan yağ dokuları damar mühürleme ve kesme işlemini bir arada yapan son teknolojik cihazlarla ayrıştırılıyor. Bu aşamadan sonra hastaya yutturulan bir tüp mide yerleştiriliyor tüpün kalibrasyonu eşliğinde midenin sol tarafında kalan yüzde 80 lik kısmı 3 sıra zımba atan aletlerle tüp mide kısmından ayrıştırılıyor fazla mide dokusu trokar deliği dediğimiz açlıktan karın dışına alınmaktadır.Zımba hatlarına kaçak testleri uygulandıktan sonra operasyon sonlandırılır.Tüp mide operasyonu 5 adet yaklaşık bir santimetre boyutundaki deliklerden kapalı laparoskopik olarak yapılmaktadır.Kapalı ameliyatla birlikte hastalar daha az ağrı çekmekte sosyal hayatlarına daha erken dönebilmektedirler.
a-Tüp Mide Ameliyatı Kilo Vermemizi Nasıl Sağlar?
Operasyon sonrasında küçülen mide hacmi nedeni ile az miktarda yiyecek ile mide dolmakta ve aynı zamanda mide kubbesinin ameliyatla alınmış olması nedeniyle buradan salınan açlık hissi oluşturan hormonların olmaması nedeniyle hastalar açlık hissetmemektedirler.
b-Bu Ameliyatın Avantajları Nelerdir?
Tüp mide ameliyatı sindirim sistemi anatomisi ile en az oynanan ameliyat türüdür ameliyat süresi ve teknik gereksinim diğer ameliyat türlerine göre azdır vitamin ve mineral kayıpları diğer ameliyat türlerine göre daha az görülmektedir
c- Bu Ameliyatın Dezavantajları Nelerdir?
Problemsizdir tüp mide ameliyatının kısa dönem bir dezavantajı bilinmemektedir.Uzun dönem 20 30 lu yıllar sonuçları henüz bilinmemektedir.
d-Ameliyat Sonrası Dönem
Operasyon sonrasında sıvı gıda başlama süresi üzerinde farklı cerrahların farklı yaklaşımlar olmakla birlikte ameliyat sonrası ilk üç gün içinde çekilen bir karın grafisi sonrası kaçak gözlenmemesi üzerine sıvı berrak gıdalar ile içme dönemi başlamaktadır.Diyetisyen kontrolünde geçirilen bu safhadan sonra hastalar 1 dönem sonra katı gıdalara da kademeli olarak geçmektedirler.
e-Bu Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Ameliyat tekniğine bağlı riskler;
-Zımba hattında açıklık
-Dalak veya yağlı doku bölgesinden karın içine kanama olması
Ameliyat sonrası riskler;
-Zımba hattındaki açılmaya bağlı kaçaklar ve mide kenarı apseleri
-Akciğerlere emboli (kan pıhtısı) atması
-Yara enfeksiyonları korkulan risklerdendir.
f-Bu Riskler Nasıl Engellenebilir?
Ameliyat esnasında gerekli teknik detayın en ince ayrıntısına kadar uygulanması.Hasta bazlı yaklaşımların sergilenmesi önemlidir.Bunun yanında ameliyat sonrası dönemde hasta takibi ve olası komplikasyonlar için önlemlerin alınması önemlidir.Ekip çalışması bu aşamada yoğun önem arz etmektedir.Bu önlemler ile kaçak oranları yüzde birler altına ölüm oranları binde beşler altına inmektedir.
Gastrik By-pass
Gastrik By-pass ameliyatı bir miktar emilim kısıtlamasına neden olsa da temel olarak mide hacmini küçültme ameliyatıdır.Bununla birlikte elde edilen bu küçük hacmin geride kalan sindirim sistemi ile bağlantısı ince bağırsaklarla bu alanın anastomozu (yeniden ağızlaştırılması) işlemi ile sağlanmaktadır.
a-Gastrik By-pass ameliyatında neler yapılır?
Bu ameliyatta öncelikle yemek borusunun bitiminden itibaren tüm mideye oranla yaklaşık yüzde 5 lik hacme sahip bir poş oluşturulur bu kör küçük hacimli poşa mideden sonra gelen ince bağırsakların 70 santimetresi kesilir ağızlaştırılır.70. santimden kesilen bağırsakların diğer ucu ise mide bağırsak ulaştırılmasından sonraki yüzüncü santimi ağızlaştırır
b-Gastrik Bypass Avantajları Nelerdir?
Bu ameliyatla birlikte alınan kalori miktarı belirgin bir şekilde düşmektedir.alınan gıdaların hacim oranı azalmaktadır.
Peki bunun getirisi nedir;
-Tip 2 diyabet
-Hipertansiyon
-Eklem rahatsızlıkları
-Uyku problemleri
-Aşırı kiloya bağlı yüksek kolesterol
gibi birçok yanlış hastalıkta iyileşme gözleni.
c- Gastrik By-pass Dezavantajları Nelerdir?
Operasyonu takiben;
-Bağırsaklarında tıkanıklık ve yapışıklıklar
-Geride kalan mide dokusunda mide sıvısı birikimi ve buna bağlı şişkinlik hissi
-Mide bağırsak bileşkesinde darlık
-Bulantı
-Vitamin mineral eksikliğine bağlı problemler
-Safra taşı oluşumu
-Kapalı mide poşunun iç yüzeyinin görüntülenmemesi
-Sindirim sisteminin sinirsel aktivitesini düzenleyen vagus sinirinin hasar görmesine bağlı sindirim sistemi işleyişini aksaklıklar
Bunların yanında obezite cerrahilerinin tümünde gözlenen kaçak ve emboli (pıhtı atma)gibi korkulan riskler bu ameliyatlarda da mevcuttur.