➡ Dumping sendromu genellikle bypass geçiren hastalarla görülmekte birlikte sleeve gastrektomi ( tüp mide) geçiren hastaların yaklaşık %30\’unda görülebilir. Iki tipi vardır.
1) Erken dumping sendromu: öğün sonrası 5-30 dk içerisinde başlar. Genellikle halsizlik, baş dönmesi ve uyku haliyle karakterizedir. Soğuk terleme ve çarpıntı görülebilir. Bazı durumlarda bulantı ve kusmalar olabilir.
2) Geç dumping sendromu: öğün sonrası 1-3 saat sonra fazla insülin tanıtıma bağlı gelişir.
Peki dumping sendromu yaşamamak için ne yapmalıyız?
✔Az az sık sık beslenin.
Gün içerisinde 6-8 öğün yapılabilir. Uzun süreli açlıklardan kaçınarak öğün içerisinde açlıkla birlikte tek seferde yoğun tüketimlerden korunabilirsiniz.
✔ şekerli besin ve içecekleri sınırlayın.
Iki tip karbonhidrat vardır. Basit karbonhidratlar 15-20 dk içerisinde kana geçerek kan şekerinde anı yükselme ve düşüşler yaşatır. Komplex karbonhidratların sindirimi ise 3-4 saat sürdüğü için kan şekeri üzerindeki etkisi daha yavaş ve uzun sürelidir.
Bu nedenle şeker, şekerli besinler, karbonatlı içecekler, meyve suları, yağda kızartmalar, hamur işleri, makarna, pirinç ve alkol gibi basit karbonhidratların tüketiminden kaçınılmalıdır.
✔ düşük glisemik indeksli besinler seçilmelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, kepekli, çavdar, tam buğday unlu ekmek, yoğurt ve bazı sebze, meyveler gibi düşük glisemik indeksli besinler kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur.
Beyaz unlu besinler, pirinç, patates, Şeker katkılı besinler gibi glisemik indeksi yüksek olan besinler ise kan şekerinde ani yükselmelere neden olur.
✔ Yemekler iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş yenilmelidir.
✔Katı sıvı ayrımına dikkat edilmeli ve öğün sonrası sıvı tüketimi için en az 30 dk beklenmelidir.
✔Her öğünde mutlaka bir protein kaynağı tüketilmelidir.
✔Posa alımı artırılmalıdır. (Kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler, tahıllar, sebzeler)
✔ Süt ve süt ürünleri dumping sendromu gelişen hastalarda kötü hissettirebilir. Bir süre diyetten çıkarılabilir.
Dyt. Nesrin TEPEHAN