Tatlı krizine sebep olan nedenler arasında yanlış besin seçimi, kötü beslenme alışkanlıkları, öğün düzensizlikleri, hormonal ve psikolojik durumlar sayılabilir.
Bazı besinler kan şekerini çok hızlı yükseltir, hızla yükselen kan şekerine vücut tepki gösterir ve kan şekeri aynı hızla düşer. Bu ani düşüşe bağlı olarak bir açlık hissi oluşur ve kan şekerini en hızlı yükseltebilecek, şekerli besinlere karşı bir istek oluşur.
Kadınlarda menopoz ve menstrüasyon öncesi hormonal değişimlere bağlı tatlı isteklerinin en sık yaşandığı dönemlerdir. Yoğun stres ve depresyonda, kötü geçen bir günde veya akşamında da sıklıkla tatlı isteği görülür.
Peki ne yapılmalı?
• Ara öğün tüketin. Ana öğündeki miktarlarınızı azaltıp, 3 ara öğün ekleyin. Böylece gün içerisinde kan şekeriniz hep dengede olacaktır. Ana öğün ve ara öğün arasındaki süre 3 saati aşmamalıdır. Uzun süreli açlıklarda kan şekeri düşerek tatlı isteği artar.
• Meyve tüketirken yanına bir protein kaynağı ekleyin. Protein tüketimi emilimin daha yavaş olmasını ve kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar. Ara öğünlerinizde meyvenin yanına süt, ayran, yoğurt gibi bir protein kaynağı ekleyebilirsiniz.
• Uykusuz kalmayın. Az uyuyan bireyler gün içerisinde daha çok şekerli besinlere yöneliyor.
• Canınız tatlı istediğinde kendinizi farklı bir etkinliğe yöneltin. Kısa bir yürüyüş, duş almak, kitap okumak, arkadaşlarınızla buluşmak, evi toplamak gibi. Ya da su için susuz kaldığınız için susuz kalmak da tatlı isteğin tetikleyebilir. Ama her seferinde aynı taktiği kullanmamaya dikkat ☺