Glisemik indeks Antalya Obezite | Prof.Dr. Nurullah Bülbüller

Glisemik indeks

Glisemik indeks karbonhidrat içeren bir besinin tüketiminden sonra kan şekerini yükseltici etkisi olarak tanımlanabilir. Her besin kan şekerini aynı oranda etkilemez.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler çok hızlı sindirilip kana geçer ve kan şekerini hızla yükseltir. Kan şekerinin ani yükselmesine bağlı insülin salınımı artar ve kan şekeri hızla düşer. Doygunluk hissi kısa sürer ve tekrar yeme ihtiyacı oluşur.
Glisemik indeksi düşük olan besinler ise daha yavaş sindirilir, daha uzun süre sindirim sisteminde kalır. Dolayısıyla daha uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olmaz.
Ayrıca bir besinin ısıl işlem görmesi, gördüğü ısıl işlemin türü de glisemik indeksini etkiliyor. Örneğin tam buğday ekmeğini ısıl işleme tabi tutmak glisemik indeksini arttırıyor. Posa miktarı da glisemik indeksi etkiliyor. Yani meyvenin glisemik indeksi meyve suyundan bir hayli düşük.

Bir besinin glisemik indeksi 55’in altındaysa düşük, 56-69 arasında ise orta, 70’in üzerinde ise yüksek kabul edilir. Öğün ya da ara öğünlerinizde glisemik indeksi 50-55 veya altında olan besinleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Düşük glisemik indeksli besinler:

Elma, Kiraz, Üzüm, Kivi, Mango, Portakal, Şeftali , Erik , Çavdar ekmeği, Bulgur, Kurubaklagiller
Orta glisemik indeksli besinler:
Muz, Kayısı, Kavun, Haşlanmış patates, Bezelye
Yüksek glisemik indeksli besinler:
Karpuz, Beyaz ekmek, Mısır gevreği, Beyaz/Kepekli pirinç, Patates kızartması, Balkabağı

Erhalten Sie eine kostenlose Beratung

Bitte geben Sie unten Ihre Daten ein und wir werden uns innerhalb von 24 Stunden mit Ihnen in Verbindung setzen, um einen kostenlosen Termin zu vereinbaren.

Get a Free Consultation

Please provide your details below and we will contact you within 24 hours to schedule your free appointment

Ücretsiz Konsültasyon

Lütfen bilgilerinizi aşağıya girin ve ücretsiz randevunuzu planlamak için 24 saat içinde sizinle iletişime geçeceğiz